Lutefisk på Engebret Cafè

Vår lutefisk

Størrelsen på fisken vi bruker heter 3+, det vil si en stor skrei og den beste kvaliteten man kan skaffe.
Vår lutefisk er linefanget fisk, ikke garnfanget
Vår lutefisk har hengt ute på fiskehjell i sol og blåst, den er ikke fabrikktørket.
All vår lutefisk kommer fra Værøy og Brødrene Berg, som er kåret til den beste leverandøren de siste årene.

Han som vraker vår tørrfisk, er presidenten blant alle vrakerne i Lofoten

Hvorfor og når man begynte å behandle tørket fisk med lut vet man ikke, men det er en gammel tradisjon. En teori går ut på at et lager med tørrfisk brant opp etter et lynnedslag. Tørrfisken ble liggende igjen i asken som ble våt i det påfølgende regnet, og aske er alkalisk Den gangen spiste man mat som bare var uspiselig og ikke forgiftet, og fisken ble antakelig dermed vasket grundig i rent vann for å få bort den verste sotmengden. Dermed er lutefisken født.

Lutefisk nevnes første gang i norsk litteratur av Olaus Magnus i år 1555. Han beskriver hvordan lutefisken tilbredes og spises. Den tørre stokkfisken får ligge i sterk lut i to døgn, så skylles den i ferskvann i ett døgn før den kokes og spises. Lutefisken serveres med saltet smør og er høyt verdsatt, selv av konger.

Lutefisk spises over hele Norge, og i Sverige og deler av Finland. Danskene spiser ikke lutefisk. I den skandinaviske delen av USA har lutefisk vært populært de siste 160 år på grunn av innvandring. At tradisjonen har holdt seg så godt i USA kan skyldes at det å spise lutefisk er sterkt knyttet til å bevare ens nordiske identitet.

Engebret Café er en av de restauranter som selger mest lutefisk i Norge, vi starter å servere lutefisk i midten av oktober og serverer den ut januar.

Vi har i november og desember 2 bordsittinger, første kl 16.30 til 19.30 og andre sitting fra kl 20.15 og ut kvelden

Serveres med gulløyepoteter, stekt bacon og baconfett, ertestuing,
lefser og assortert sennep. Annet garnityr, spør din servitør.
Lutefisken serveres så mange ganger det er ønskelig

Den typiske storspiser av lutefisk er:

  • Personer over 45 år
  • Bosatt i Trøndelag og Nord-Norge
  • Har middels inntekt
  • Har høyere utdannelse
  • Menn er ikke lenger overrepresentert

Den typiske restaurantspiser er:

  • En mann
  • Fra 30-59, spesielt 45-59
  • Har høyere utdannelse og høyere inntekt
  • Er bosatt i Oslo og Akershus
  • Kilde: Astri Riddervold, Lutefisken Rakefisken og Silda i norsk Tradisjon, Oslo 1990 (Novus forlag)
Engebret Cafè

Våre åpningstider

Mandag til fredag
11:30-23:00
(kjøkkenet åpent til 21:30)
Lørdag
17:00-23:00
(kjøkkenet åpent til 21:30)
Søndag
Stengt
Monday to Friday
11:30-23:00
(kitchen open to 21:30)
Saturday

17:00-23:00
(kitchen open to 21:30)

Sunday
Closed

Engebret Café
Bankplassen 1 0151 Oslo
Telefon 22822525
post@engebret-cafe.no